Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Az MDF burkolt kormánypártiság
  2008-09-16 17:41:15, kedd
 
  Az MDF burkolt kormánypártiságának technikái
2008-09-16. 14:23


Amióta az MSZP egyedül kormányoz, a parlamenti interpellációk esetében jóval több támogatást kapott az MDF-től, mint az SZDSZ-től. A Republikon Intézet elemzése szerint Dávid Ibolya és Vas János leginkább úgy segítette a kormányt, hogy távol maradt a szavazástól. Az MDF a két legutóbbi népszavazás idején is "érdekesen" viselkedett. A határon túli magyarokról szóló népszavazás kampánya idején Dávid Ibolya hosszú ideig Ausztráliában tartózkodott, és az MDF gyakorlatilag nem kampányolt a 2008. márciusi, utóbb a koalíció bukását is eredményező népszavazás előtt sem.

A kisebbségi kormány első hónapjában, sokak várakozása ellenére, nem kényszerült szembenézni komolyabb parlamenti fiaskókkal. A Republikon Intézet elemzése annak az okát kereste, kinek köszönhette a kormány, hogy az ellenzéki többség ellenére a szavazások nagyobb részét megnyerte.

Elemezve az MDF-frakció és az egyes MDF-es képviselők szavazási gyakorlatát, azt állapították meg, hogy miközben az MDF-frakció szűk többsége jellemzően "nem" gombot nyomott az interpellációkra, a képviselőcsoport kisebbsége távolmaradt e szavazásokkor. E távolmaradás nem véletlenszerűen alakult az MDF-ben: Vas János és Dávid Ibolya éltek leggyakrabban ezen eszközökkel, akik a vizsgált időszak szavazásainak több mint nyolcvan százalékán nem vettek részt.


Kettős állampolgárság - kettős beszéd

Az MDF a legutóbbi két népszavazás idején is burkoltan az MSZP-t igyekezett támogatni. A kettős állampolgárságról szóló 2004. decemberi népszavazás előtt Dávid Ibolya hosszú ideig Ausztráliában tartózkodott, majd a konzervatív oldal szempontjából sikertelen referendum után meglehetősen cinikusan nyilatkozott. Az MDF elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában az alábbiakat mondta: "A december 5-i népszavazás végeredménye azt bizonyítja, hogy az otthon maradó kétharmadnyi választópolgár azt szeretné: ezt a kérdést oldja meg a politika."

A közbeszéd akkoriban az MSZP által a határon túli magyarok ügyében tett javaslatokról szólt, Dávid Ibolya tehát ebben a kérdésben az akkori kormány mellé állt. Hasonlóan "inaktív" volt az MDF a 2008. márciusi népszavazás előtt, ezzel szintén az MSZP érdekeinek megfelelően politizált.


Burkolt kormánypártiság

A Republikon Intézet elemzése szerint az MDF szintén burkolt "kormánypártiságot" mutatott az interpellációk utáni szavazások idején. Az interpelláció olyan vitaparlamenti műfaj, amelynek elsődleges célja a kormányhoz való viszony kifejezése. Az interpelláció leszavazásának szakpolitikai következménye nincs: ha egy miniszter válaszát leszavazzák, a kérdés a parlament illetékes szakbizottsághoz kerül, de más "szankció" a minisztert vagy programját nem éri. Hasonlóképpen az interpellációs válasz parlament általi elfogadásának sincs különösebb szakmai következménye.

Az interpelláció a kormány politikai értelemben vett támadására alkalmas eszköz: a parlament ellenzéki pártjainak az interpellációs miniszteri válasz el nem fogadása az egyik legfontosabb módszere saját ellenzékiségük, a kormánnyal kapcsolatos kritikájuk kifejezésére.

Amikor a kormánynak többsége van, az interpellációs szavazások tétje kicsi, hiszen a kormányzati többség automatikusan megszavazza a miniszterek által adott válaszokat.
Az elemzésben az intézet emlékeztet arra, hogy a kormány többségi támogatottságának megszűnése azonban új helyzetet hozott: a kormány többé nem számíthatott automatikusan arra, hogy minisztereinek interpellációkra adott válaszait a parlament elfogadja.

A Republikon Intézet szerint éppen azért, mert a miniszteri válasz elfogadása nem bonyolult szakpolitikai kérdés, ahol az ellenzék megosztottsága kézzel fogható, hanem egyszerű "igen/nem" választ igényel, méltán lehetett feltételezni, hogy a kormány sok esetben szenved majd vereséget e szavazásoknál.

A kisebbségi kormányzás első hónapjában ilyen azonban alig volt. A kisebbségi kormány megalakulása és a parlament tavaszi ülésszakának vége között eltelt bő egy hónapban összesen 31 interpelláció volt, amiből 27-et a kormány megnyert. Vagyis, mindössze négyszer tudta az elvileg ellenzéki többség leszavazni a kormányt.

Az SZDSZ az esetek többségében a kormányt támogatta az interpellációs szavazásoknál. Ez azonban különösebben nem újszerű és nem is meglepő állítás: az SZDSZ maga deklarálta a szavazások jó részénél, hogy igent mond majd a kormányzati válaszra.

A Republicon Intézet elemzése szerint a 31 szavazásból 12 esetben, vagyis e szavazások több mint egyharmadánál az SZDSZ frakciója nem támogatta a kormányt. "Ha csak az SZDSZ-en múlt volna a kormány támogatása, akkor háromszor annyi interpellációs választ szavazott volna le a parlament, mint amennyivel ez ténylegesen megtörtént" - áll az elemzésben.

Az interpellációs szavazások részletes áttekintése megadja a választ, hogy hogyan tudta a kormány mégis elfogadtatni nem egy esetben az SZDSZ határozott "nem" szavazatai ellenére interpellációs válaszait: az MDF biztosított ehhez burkolt támogatást.

A konkrét parlamenti erőviszonyokat tekintve, az Országgyűlésben ma 190 kormánypárti és 196 ellenzéki képviselő van. Teljes kormánypárti létszámot feltételezve bármilyen kormánypárti javaslat átmegy akkor, ha hét - vagy több - ellenzéki képviselő távol marad a szavazástól.


Fekete - fehér, igen - nem

De nézzük meg, mit jelent egy-egy szavazat az interpellációknál. Az egyértelmű, hogy az interpellációs szavazásnál az "igen" szavazat a válasz elfogadását, a "nem" szavazat annak elvetését jelenti. Egy parlamenti képviselő azonban még két dolgot tehet: tartózkodhat, és távol maradhat. Az interpellációs szavazásnál a tartózkodás a válasz elutasításával, a távolmaradás - ellenzéki képviselő esetén - burkolt támogatásával egyenértékű.

A Republikon Intézet azzal is kalkulált, hogy természetesen a gyakorlatban mindkét oldalon vannak állandó hiányzások - egészségügyi állapotuk miatt a parlamenttől tartósan távol lévő képviselők - és eseti hiányzások is. Ezért nehéz megkülönböztetni az eseti hiányzást attól a stratégiai hiányzástól, amikor egy adott párt, vagy egy adott képviselő kifejezetten a kormány támogatása érdekében nem jelenik meg, vagy nem nyom gombot.

Az elemzés szerint viszont az MDF a májusi és a júniusi parlamenti szavazásokkor stratégiailag alkalmazta a hiányzás eszközét.

Miközben a párt többségi - és egyben hivatalos - álláspontja az interpellációs szavazásokkor - egy kivétellel - a miniszteri válasz elutasítása volt, tényleges gyakorlata szerint a képviselők többsége ugyan valóban ellenezte e válaszokat, ám kisebbségük - általában 3-5 fő - távolmaradt.

A 31 interpellációs szavazásból 27 esetben legalább három, 20 esetben legalább négy MDF-es képviselő távol maradt a szavazástól. 14 esetben - az interpellációs szavazások csaknem felében - legalább 5 MDF-es - a frakció majdnem fele - távol maradt a szavazástól. 8 olyan eset volt, amikor a "nem" válasz nem volt többségi álláspont az MDF-ben.

Egyetlen olyan alkalom sem volt, amikor a párt teljes frakciója, egységesen nemmel szavazott volna a kormány interpellációs válaszára.

A Republikon Intézet szerint ha egy frakció eldönti, hogy nemmel szavaz, az, hogy ezt képviselőinek csak 80-85 százaléka hajtja is végre, betudható eseti körülményeknek. Ám az, ha ez az arány csak 50-60 százalék, már aligha. Különösen akkor, ha mindez tendencia-szerűen érvényesül.

Néhány esetben persze elképzelhető lenne, hogy az MDF-es képviselők véletlenül maradnak távol, és így nem tudnak "nem" gombot nyomni. Az azonban aligha valószínű, hogy egy párt, amelyik határozottan ellenzéki akar lenni, 31 szavazásból csak 4-ben tudja ehhez frakciójának teljességét kiállítani.

A 2008. május 5-i szavazásokon nyilvánvaló, hogy az MDF-es képviselők nem eseti körülmények miatt voltak távol, hanem a távol maradást mint stratégiai opcióit szavazásonként mérlegelik. Máskülönben aligha lehetséges, hogy egyetlen órán belül az egyik szavazásnál 9, egy másiknál viszont csak 3 képviselő hiányzott.


Dávid Ibolya: 31-ből 5

Az MDF frakcióban világosan látszanak olyan képviselők, akik zömmel "nemmel" szavaznak a kormány interpellációs válaszaira, s olyanok, akik gyakrabban élnek a távolmaradás kormányt támogató módszerével.

Dávid Ibolya, a párt elnöke a 31 interpellációs szavazásból mindössze 5-ben vett részt. "Eltekintve attól, milyen kérdéseket vet fel, ha egy ellenzéki párt elnöke szisztematikusan távol marad az interpellációs szavazásoktól, látható, hogy a távolmaradással burkoltan a kormányt támogató stratégia egyik gyakorlati megjelenítője Dávid Ibolya volt." A párt elnöke mellett a Tisztelet Társasága által delegált Vas János járt még élen a távolmaradásokban.

Rajtuk kívül Csapody Miklós élt gyakrabban a távolmaradás, mint a szavazás eszközével. Ők hárman a kisebbségi kormány első hónapjában több interpellációs szavazástól maradtak távol, mint amennyin részt vettek.

Ezzel szemben bizonyos képviselők, első helyen Csáky András, vagy éppen Boros Péter, Pettkó András, Katona Kálmán vagy Karsai Péter csak ritkán maradtak távol. Ugyanakkor az is látható: nem volt olyan MDF-es képviselő, aki minden interpellációs szavazáson részt vett volna - így olyan sincs, aki mindegyik szavazáson következetesen "nem" gombot nyomhatott volna.


Itt van az ősz...

A Repulblikon Intézet szerint e burkolt támogatás jelentősége felértékelődhet a kormánynak az ősszel. Hogy mást ne említsünk, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az adótörvények és a költségvetés megszavazásától tette függővé lemondását). A tanulmány készítői hangsúlyozzák, hogy bár elemzésük az interpellációs szavazásokra vonatkozott, logikája minden parlamenti szavazásra, így a költségvetésre is érvényes: ahogyan egy interpellációt, úgy a költségvetést sem csak "igen" szavazatokkal, hanem távolmaradással is lehet támogatni.

(InfoRádió - Zsindex)

http://kuruc.info/r/1/28190/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: szisztematikusan, szakbizottsághoz, interpellációkra, megkülönböztetni, képviselőcsoport, véletlenszerűen, országgyűlésben, felértékelődhet, kormánypártiság, távolmaradással, megszavazásától, interpellációs, állampolgárság, megosztottsága, miniszterelnök, választópolgár, erőviszonyokat, vitaparlamenti, körülményeknek, interpellációk, következetesen, leszavazásának, szavazásonként, interpellációt, elutasításával, minisztereinek, ellenzékiségük, költségvetésre, interpelláció, szavazásainak, támogatásával, megjelenítője, szavazásoknál, szavazásokkor, egyharmadánál, szempontjából, parlamenti interpellációk, határon túli, koalíció bukását, kisebbségi kormány, okát kereste, ellenzéki többség, szavazások nagyobb, egyes MDF-es, képviselőcsoport kisebbsége, vizsgált időszak, kettős állampolgárságról, konzervatív oldal, alábbiakat mondta, otthon maradó, kérdést oldja, közbeszéd akkoriban, Republikon Intézet, Dávid Ibolya, InfoRádió Aréna, Republicon Intézet, Tisztelet Társasága, Csapody Miklós, Csáky András, Boros Péter, Pettkó András, Katona Kálmán, Karsai Péter, Repulblikon Intézet, Gyurcsány Ferenc,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztina b...  A legnagyobb hiánycikk manapsá...  Bella István: Zsoltár  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Miért nem menti meg Jézus...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Bella István: Zsoltár  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Vannak arcok  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Alakot vált...  Ázzal aki csak szép  A Gömb  Ma  S a dalok tanulsága  Gárdonyi Géza - Április végén  György napra  Minden szülő a lényével nevel.  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  Beney Zsuzsa - Álom  Irgalom és ítélet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Pocsai Piroska - NE SIESS!  Nehezen engedem  Vannak arcok  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 25  Irgalom és ítélet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Irgalom és ítélet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  A Mester kezének érintése  Facebookon kaptam  Beney Zsuzsa - Álom  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Muratáj  Minden gyerek jó.  Facebookon kaptam  Nagyon furcsa szeretni valakit...  Próbálkozni kell ahhoz,  Idézetek a barátságról  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  S a dalok tanulsága  William Shakespeare idézet  Az Európai Unió is foglalkozik...  képre írva  Aki szeret, annak senki sem id...  Ma  Naplemente  Facebookon kaptam  Gondolatok az életről és szere...  Önmagaddal nem lehetsz elégede...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Önmagaddal nem lehetsz elégede...  Föld napja április 22  Föld napja április 22  Föld napja április 22  Lábad nyomát megőrzi a föld.  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Pocsai Piroska - NE SIESS!  Jó éjszakát  Sokkal bölcsebb a természet,  Szent György napi hiedelmek, s...  Szent György nap  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Környezetvédelem  Az idő elsodorja létezésünk  képre írva  Ünnepelj csak  A Gömb  Föld napja április 22  Egyik kedvenc festőm Fernando ...  Pillangó  Facebookon kaptam  Alakot vált...  Minden gyerek jó.  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Paul David Tripp Április 24 
Bejegyzés Címkék
parlamenti interpellációk, határon túli, koalíció bukását, kisebbségi kormány, okát kereste, ellenzéki többség, szavazások nagyobb, egyes MDF-es, képviselőcsoport kisebbsége, vizsgált időszak, kettős állampolgárságról, konzervatív oldal, alábbiakat mondta, otthon maradó, kérdést oldja, közbeszéd akkoriban, akkori kormány, interpellációk utáni, interpelláció olyan, kormányhoz való, interpelláció leszavazásának, miniszter válaszát, parlament illetékes, minisztert vagy, interpellációs válasz, kormány politikai, parlament ellenzéki, interpellációs miniszteri, egyik legfontosabb, kormánnyal kapcsolatos, kormánynak többsége, interpellációs szavazások, kormányzati többség, miniszterek által, intézet emlékeztet, kormány többségi, kormány többé, parlament elfogadja, miniszteri válasz, ellenzék megosztottsága, kisebbségi kormányzás, parlament tavaszi, hónapban összesen, kormány megnyert, elvileg ellenzéki, esetek többségében, kormányt támogatta, interpellációs szavazásoknál, kormányzati válaszra, kormány támogatása, kormány mégis, konkrét parlamenti, interpellációs szavazásnál, válasz elfogadását, parlamenti képviselő, válasz elutasításával, gyakorlatban mindkét, parlamenttől tartósan, eseti hiányzást, stratégiai hiányzástól, adott párt, adott képviselő, elemzés szerint, júniusi parlamenti, hiányzás eszközét, párt többségi, interpellációs szavazásokkor, képviselők többsége, frakció majdnem, párt teljes, kormány interpellációs, frakció eldönti, arány csak, azonban aligha, távol maradást, egyik szavazásnál, másiknál viszont, távolmaradás kormányt, párt elnöke, ellenzéki párt, interpellációs szavazásoktól, távolmaradással burkoltan, kormányt támogató, szavazás eszközével, költségvetés megszavazásától, tanulmány készítői, interpellációs szavazásokra, szisztematikusan, szakbizottsághoz, interpellációkra, megkülönböztetni, képviselőcsoport, véletlenszerűen, országgyűlésben, felértékelődhet, kormánypártiság, távolmaradással, megszavazásától, interpellációs, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4582
  • e Hét: 18812
  • e Hónap: 29923
  • e Év: 183419
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.